Your message was sent successfully
Back

Dacă aveți intrebări, contactați-ne la numărul de mai jos
+4 0735 275 463

Notă: Rezervarea dumneavoastră nu este confirmată până nu achitați.

Împrejurimi

Vizitează istoria

Orașul a fost întemeiat în secolul al XII-lea de coloniștii sași veniți la chemarea regelui Ungariei. În Sebeș s-au stabilit populații provenite din zona Rinului și a Moselei (regiunea Luxemburgului și a vestului Germaniei de astăzi). Denumirea de „sași transilvăneni” provine din confuzia făcută de cancelaria regelui Ungariei, pentru care toate populațiile germane erau „saxones”, „sași”. Germanii din Sebeș au fost de fapt franconi de pe Rin, „Rheinfranken”. Sebeșul Săsesc a fost unul din cele mai importante orașe ale Transilvaniei medievale, devenind una din cele „șapte cetăți” care au dat numele german al provinciei: „Siebenbürgen”.

Istorie

Cetatea orașului Sebeș

Ridicată în secolul XIV, Cetatea Sebeșului a fost una din fortificațiile ample din Transilvania, având o suprafață de 20 ha. Ridicată pe locul unei fortificații mai vechi, din secolul XIII, cetatea medievală Sebeș a funcționat vreme de câteva secole, fiindu-i adăugate elemente defensive de-a lungul timpului, pentru ca aceasta să reziste în fața atacurilor inamice de la acea vreme.

Poveste

Râpa Roșie

Rezervația Râpa Roșie este situată la 4 km de orașul Sebeș. Aceasta cuprinde formațiuni geologice create prin eroziune și siroire, relieful specific fiind reprezentat prin turnuri, coloane, obeliscuri, contraforturi și piramide de pământ, de culoare roșie și violacee. Peisajul impresionant se întinde pe o lungime de 800 m și are înălțimi ce variază între 50 și 125 m.

Vizitează

Biserica Evanghelică

Ridicată între secolele XIII-XIV, Biserica evanghelică din Sebeș este un exemplu de arhitectură gotică din Transilvania, având influențe din stiluri arhitecturale și decorative anterioare. Din secolul XVI, biserica servește ca edificiu de cult al parohiei evanghelice din Sebeș, fiind restaurată între anii 1960-1964.

Vizitează

Capela Sf. Iacob

Unul din cele mai bine păstrate monumente medievale din Sebeș, capela a fost ridicată în a doua parte a secolului XIV, la nord de corul gotic al actualei biserici evanghelice. Decorațiunile interioare păstrează elemente specifice goticului din Transilvania.

Vizitează

Biserica Sf. Bartolomeu

Ridicată în secolul XIV, biserica Sf. Bartolomeu a fost inițial mănăstire a călugărilor dominicani. După anul 1731, aceasta a fost cedată ordinului franciscan, perioadă în care a fost complet restaurată în stil baroc. În prezent, aceasta este în administrarea parohiei romano-catolice din Sebeș.

Vizitează

Halele Breslelor

Situate la est de biserica evanghelică, halele au fost ridicate în secolul XVII, având scop comercial și de promovare a produselor meșteșugărești. În prezent, acestea sunt renovate, păstrându-și funcțiunea comercială.

Vizitează

Casa Binder

Situată în centrul orașului, casa „Franz Binder” a fost locuința unui explorator originar din Sebeș, care a întreprins numeroase călătorii și expediții în Africa. Casa a fost împodobită cu elemente de inspirație africană, fiind transformată în impunătorul edificiu din prezent în a doua jumătate a secolului XIX.

Vizitează

Casa Zapolya

Supranumită și casa regelui („Könighaus”), casa Zapolya este cunoscută datorită faptului că aici a murit, în anul 1540, regele Ungariei, Ioan Zapolya. Păstrând elemente din mai multe stiluri arhitecturale, și fiind refăcută în mai multe rânduri în secolele ulterioare, casa este în prezent muzeu.

Vizitează

Turnul Studentului

Construit în secolul XV, turnul a avut funcțiune defensivă în cadrul fortificației din Sebeș. Cunoscut și sub denumirea de Turnul Croitorilor, acesta are formă paralelipipedică, cu latura de 5 m lungime. Denumirea de Turnul Studentului a apărut în urma unui nefericit eveniment, din timpul invaziei turcești din anul 1438, când un student a rezistat, alături de câțiva localnici, în fața invaziei, fiind ulterior luat în robie de către turci și ținut prizonier 20 de ani. Supraviețuind, tânărul a scris o carte despre cele trăite în timpul condamnării, carte care a devenit una din cele mai importante scrieri ale secolului XV.

Vizitează

Turnul Octogonal

Situat în partea de nord-est a cetății, Turnul Octogonal este format din parter și 2 etaje, fiind ridicat în anul 1678, din rațiuni defensive.

Vizitează

Turnul Semicircular

Deși a suferit numeroase modificări față de forma inițială, Turnul Semicircular păstrează elemente arhitecturale din secolul XVII, fiind ridicat în anul 1634.

Vizitează

Turnul Cizmarilor

Ridicat se pare tot în secolul XV, Turnul Cizmarilor este situat pe colțul de nord-vest al cetății, fiind construit în plan pătrat, și având două nivele de tragere.

Vizitează

Cetatea Alba Carolina

La doar 15 km de Sebeș, turiștii se pot bucura de cea mai mare cetate din România, Cetatea Alba Carolina. Situată în centrul orașului Alba Iulia, cetatea actuală este singura cetate în stil Vauban din România care s-a păstrat până în prezent.Ridicată pe locul a două fortificații mai vechi (castrul roman Apulum – anii 106-271 d.Ch. și cetatea medievală – sec. XVI-XVII), Cetatea Alba Carolina este construită la începutul secolului al XVIII-lea (1715-1738), la inițiativa autorităților habsburgice. Forma sa unică, de heptagon neregulat (stea cu 7 colțuri), este dată de elementele de apărare, dispuse succesiv de la interior spre exterior. Dimensiunile cetății sunt impresionante – cetatea ocupă o suprafață de 110 ha, iar zidurile au o lungime de 12 km. După un amplu proces de restaurare, cetatea este deschisă vizitatorilor, incluzând numeroase obiective turistice atractive.

Vizitează

Cetatea Calnic (Kelling)

Situată la doar 10 km de Sebeș, cetatea Câlnic a fost inițial reședința unui conte transilvănean. Fiind ridicată în secolul XIII, aceasta a devenit ulterior fortificația întregii comunități din Câlnic, care a și întreținut-o de-a lungul timpului.

Vizitează

Șoseaua Transalpina

Transalpina (DN 67C) este cea mai înaltă șosea din România, atingând în Pasul Urdele altitudinea de 2145 m. Transalpina traversează Munții Parâng, prin Stațiunea Rânca din Gorj. Deși nu se cunoaște momentul exact când aceasta a fost inițial construită, atestările documentare indică faptul că aceasta ar fi fost reconstruită în perioada interbelică și dată în folosință în 1935, când a fost inaugurată de regele Carol al II-lea, motiv pentru care a fost supranumită și „Drumul Regelui”. Drumul este în prezent într-un program de reabilitare, fiind practicabilă în perioada caldă a anului, deși anumite porțiuni sunt încă greu accesibile.